Saturday, January 15, 2011

Penderitaan Kurus

BMI = kg.m-2


Bagi sesiapa yang balance tu okay la. But untuk yang overweight atau underweight ni, akan merasai suatu penghinaan yang teramat sangat.

Untuk perempuan yang overweight, mereka akan berasa sangat malu. Tapi tahukah anda bahawa lelaki-lelaki underweight laaagi malu dari anda-anda semua?

Berdasarkan pengalaman aku hidup selama 20 tahun 1 bulan 10 hari ni, hidup sebagai seorang yang kurus ni boleh tahan susah. Banyak tohmahan dan caci maki yang telah dilontarkan ke atas kami, lelaki-lelaki kurus. Hidup aku sentiasa sedih kerana aku seorang yang kurus.


Kawan aku pernah panggil aku Tulang, Smuggle, and macam-macam lagi gelaran. Asal ada movie baru keluar then dalam tu ada watak yg kurus-kurus sikit, habis satu panggung dengar dorg panggil-panggil nama aku. Celaka punya member. haha

Tapi tu aku x kisah lagi. Yang aku x boleh blah is bila dorg dengan tanpa reasoning yang kukuh, terus cakap laki kurus ni lemah atas katil. Kepala kau! haha. Agak-agak la beb. Kau x try lagi. Sesiapa yang dah penah kena dengan aku tau la betapa perkasanya aku. hahaha. Astaghfirullah

Then ada lagi yang aku x boleh tahan. Tengah aku borak-borak, tetiba ada girl ni ckp "Lawan dengan aku pun aku rasa kau akan kalah". Bohsia punya mulut. Nak sangat gaduh? Jom ah

Manusia ni kalau bab-bab berlawan, boleh dibahagikan kepada 3 kategori. Strength, agility, intelligence.
Ini walaupun berdasarkan DOTA, but it's true.

Orang yang tough2 ni masuk kategori strength. Kategori ni selalunya tumbukan dia sangat kuat, but slow and just tau pukul je tanpa sebarang strategi.

Intelligence pulak biasanya orang yang akan kalah kalau lawan 1-on-1. But kalau pergi ke perang, orang-orang macam ni amat diperlukan dalam setiap unit.

Agility pulak adalah orang yang kurang dari segi kekuatan dari mereka yang jenis strength ni, but agility ni ada kelebihan lain. Diorang ni lincah atau dalam erti kata yang lagi senang, laju. And I fall into this category.

 Dari kecik lagi aku suka berlari. Dulu wakil sekolah lumba lari masa sekolah rendah. Masuk sekolah menengah pulak, main baseball, sebab baseball kena lari-lari jugak. Then masuk INTEC, main futsal pulak. Bagus gak jadi org yang lincah ni. Senang nak rampas bola and sekali kalau aku nampak ruang, aku tinggal lari je. Takde siapa boleh kejar kalau kat INTEC tu melainkan Mantol and Aje. haha

Aku tak tau nak mengarut apa actually. Just aku rasa betul-betul tak puas hati bila orang kutuk-kutuk aku sebab aku kurus. OK. I admit it memang kalau aku lawan 1-on-1 aku berkemungkinan besar akan kalah. But jom cuba kau lawan bola, baseball, badminton, lumba lari, or bowling dengan aku. Tengok siapa yang terkencing-kencing.

Oh yeah. Lupa pulak. Ada lagi satu kelemahan jadi kurus ni. Masa winter ni kitorang akan rasa lebih sejuk dari mereka-mereka yang banyak lemak. So sesiapa yang banyak lemak dan still rasa sejuk, bayangkanlah penderitaan kami yang kurus-kurus ni. haha

Moral hari ini, January 15th, 2011: Respect and be grateful of who you are. Kalau korang rasa korang overweight and rasa nak jadi underweight macam kami, fikir-fikirlah semula.

12 comments:

flazeroth4th said...

LOLOLOLOLOLOLOL

Fatin Inani said...

HAHAHAHHAHHAHAHHAHAHAHAH
ak tatau nak comment part mana
respect ada, lucah ada
moral bole jugak respect others la kan ! :D

Mantoll said...

yes!!ad name ak kot..

Firdaus said...

Mana ada lucah. Kau ni x open la. haha

Firdaus said...

Lupa nak tag. Dan sekarang dah malas nak edit

Anonymous said...

2 la ak suh ko mkn herba life xnak..haha..jd mcm ak

miya said...

TANAK UNDERWEIGHT tapi nak NORMAL.
overweight sgt-lah tak best ok?

hahahahha sabar ye kurus?
get use dgn nama tu.

sbb I dah TERLAMPAU BIASE ORG PANGGIL gemuk -.-"

hahahaha

Firdaus said...

Siapa kau? haha

Firdaus said...

Miya kurus la!

AesyaZealous said...

wahahaha...

penah tinggi dn sgt kurus.underweight n jalan terhuyung hayang.

org panggil tiang lampu T.T

Anonymous said...

kurus!tulang!taik hitam!

Firdaus said...

Sumpah ini juki ni