Thursday, October 21, 2010

True Love and Cinta Monyet

Seperti biasa, aku akan dapat ilham nk tulis post ikut filem-filem yg aku baru lepas tonton. haha. dah lama x dengar word tonton.

I skipped several classes today coz I dont feel like going. So duduk kat bilik, bukak laptop, search2 youtube, jumpa la Legenda Budak Setan. I thought this movie gonna be another crap Malay movie, BUT, I ended up tersedu-sedan menahan sebak dek kerana kesedihan.hahaha. Maybe sebab aku tgk dekat bilik and sorang2, so feeling tu lebih..hurmm

Dalam cerita tu, hero dia betul2 setia dekat heroin tu. Sumpah kalau aku girl tu, aku akan terharu gila. wuuu..haha. Aku pn terfikir "Ada ke lelaki mcm ni wujud lagi zaman ni?"

Then aku teringat zaman-zaman sekolah rendah, zaman Cinta Monyet. Masuk-masuk kelas, tengok bawah meja, ada note "Hye awak". haha. dah dapat surat mcm tu, rasa gembira gila. Biasalah budak2 br nak kenal dunia. Then bila dah dapat tau siapa yg letak note tu, bila terpandang eye-to-eye, mesti akan senyum2 malu and blushing gila-gila. haha. what a memory. Kepada Aisyah, Jannah, Suraya, Sabrina, Fatin, dan semua yg pernah suka aku dulu, "Korg apa khabar? Ingat lagi x kisah2 kita dulu?" haha. Kita pernah pandang-pandang malu-malu..makan sama-sama..main pondok-pondok sama-sama and korg mesti akan suruh aku jadi pengantin lelaki. hahaha. Serius aku x boleh lupa.

Memang indah zaman sekolah rendah kita dulu kan. Tapi semua tu hanyalah kisah-kisah cinta budak-budak.

Cinta yg sebenar adalah sgt berlainan. Ramai kawan-kawan aku akan consult aku dalam perihal cinta ni. Kenapa? Sebab dorg cakap aku ni playboy.haha. Playboy lah sangat. Awek pn sorg je..

OK. Jom belajar.

Perbezaan Cinta Monyet dan True Love:

1. Cara berkenalan
Kalau cinta monyet ni selalunya lelaki yg akan make move dulu. Macam2 gaya. Ada yg start dgn baling2 batu, ada yg letak notes bawah meja. But semua tu ada satu persamaan, lelaki tu x berani bersemuka.haha
Kalau True Love pulak, korg bayangkan situasi ni, tengah lepak-lepak dekat Starbucks, tiba-tiba ada sorg gadis ayu naik escalator, menuju ke arah anda. Masa bagaikan tidak bergerak dan orang-orang sekeliling bagaikan tidak berganjak. Yang ada hanyalah anda dan gadis tersebut bernama Julia. Anda pun bangun dan menyapa, "Hye. Do you have some time? To have a cup of coffee, maybe?" Fuh. Gentle habis lah. Ditambah dengan ke-handsome-an anda, konfem cair.

2. Perasaan
Cinta monyet ni selalunya dikaitkan dengan perasaan sentiasa berasa "excited" bila bersama pasangan. Kenapa? Tanya budak yg amik Bio. Aku engineering.haha
True Love? The feeling is complicated and sophisticated. Anda gembira, but in the same time, anda akan berasa tenang je bila bersama si dia. Kalau si dia betul-betul sehati dan sejiwa dengan anda, anda dan si dia akan segerak dan selangkah. Every movement goes without saying. ohh..how I love this type of relationship..haha.gedik kau

3. Pandangan mata
OK. Yg ni might be a little bit jiwang tuk korg, but this is true. If kita pandang mata seseorang tu, dan kita dapat baca hatinya melalui matanya, SAH! Dialah jodoh anda.
Kalau cinta monyet, memang xde lah benda ni. Pandang sikit je dah blushing mcm apa dah. hahaha
True Love will let us to see through our love's eyes, and see his/her heart. We can feel the heart beats, and, believe it or not, the rhythm will be the same as ours. That is true love.

4. Ending
Dah nama pun Cinta Monyet, so pastilah akan end up x kekal kan. haha

Like in the other fairytale, the hero and heroin lives happily ever after.. yeah.how I wish it is true. To my future wife, please make my life happy.

OK. Setakat di sini sahajalah pembelajaran kita pada hari ini. Sebab dia 1 credit hour je, so x boleh nk mendalam sangat. Nanti bila korg dah advance bab2 cinta ni, aku bg in depth punya. OK? haha. see ya!

Moral hari ini, October 21st, 2010: Tak rugi mencari cinta, jika cinta membahagiakan kita selama-lamanya. :)

12 comments:

Akmal said...

geli aq bace weyh, hahaha. ko sah2 monyet, tgk muke da tau.

Firdaus said...

ko beruk

miya said...

still tk jumpa true love.
cinta monyeeet lagi la
heh

Firdaus said...

ala mira. mira saja tutup mata tu. padahal ada je kn..

anis_farid said...

owh remaja yg matang..aku gelak2 bace post ko niehh..apa betui ka laki cmtue?x pnh lak aku trpikir..
matang abis ah ko :)

Firdaus said...

betul la. aku sendiri dah rasa. haha

miya said...

tade org nak ohh daus! cari mamat hnsem sorg. yg agk2 bleh bnje mira iPhone. hahaha

flazeroth4th said...

the fuck? LAGENDA BUDAK SETAN? ko tersedu-sedan? holy shit... sumpah citer nh antara cerita melayu yg boley wat ak termuntah... ak tgh tdo pon boley tergelak dgn skrip die... kamon meng... xkn citer lahanat nh yg ko layan... sumpah ****.... zzz...
"Kenapa saya merasa pelik???" -Lagenda budak setan

Firdaus said...

haha. kau mana tgk. kau men game je kat bilik.

myra said...

wow.. jiwang siot... btw, aku pun layan gak.. tp aku layan yg series la.. movie nye byk potong2.. :)

orange.shaker said...

kalo rase bnyak kali cm2 cm ne?setiap yg kte jumpe 2 psgn kte lah..???errmmmm....

Firdaus said...

This is for boys only. hehe