Sunday, November 28, 2010

Shopping With Your Girl?

Disebabkan pembaca blog ni ramai dari US, aku assume semua da tau last Friday was Black Friday. Kepada yang x tau, Black Friday is the day when everything is cheap. Sana sini SALE. Mata jadi rabun dah tengok 50% lah, 70% lah, buy 1 get free 1 lah, macam2 lagi lah. haha. OK. Apa aku buat on Black Friday?

Bangun pagi gila, pukul 6, mandi2, solat, then 6.30 keluar with  girls to shopping mall. Yang aku x boleh tahan is, masa hari ada kelas, kalau boleh 15 minit before kelas start baru aku nak bangun. Ini, nak pegi shopping, sanggup tu keluar masa matahari pun xde lagi. Bulan pun masih terpacak atas bumi Ohio ni. haha

The night before pegi tu aku dah plan nak beli macam2, but bila sampai mall tu, baru aku perasan, aku jalan dengan perempuan. haha. So x boleh la nak shopping till drop. Baju 2 helai je yang aku sempat capai. Sedih gila. Balik tu terus beli online jeans and more shirts. hahaha

To my family in Malaysia, gambar ni khas untuk korang

Amacam. Jeles x tengok pokok Krismas ni? haha. Itupun nak jeles ke?

Based on my experience that day, I will tell you guys about what you should do when going out shopping with your girl.

First sekali, kena sentiasa cool. Diorang ni kalau nak shopping akan geleadah dulu setiap pelosok mall tu, baru beli baju selai. Kalau boleh masuk fitting room tu bawak baju sesuka hati, aku rasa satu kedai tu dia bawak masuk. Nak pilih yang paling sesuai la katakan. Tapi xpe. Kita lelaki cool. So ikut je.

Second, bila diorang keluar dari fitting room tu, pandang jap atas bawah, 5 saat more or less. Then pandang girl tu, and senyum. And puji la sikit2. Kalau straight cakap x lawa, mmg kau x kan dapat shopping dengan dia lagi la. haha

Third, bila dia dah puas try2 semua tu, kau tolong shortlistkan mana yang paling padan or lawa untuk dia. Pilih 3 la optimum. Then dia akan try lagi apa yg kau dah pilih tu. Macam biasa, senyum je.

Bila dia dah puas try semua tu, kau cakap la "Sayang, why not kita pergi kedai lain? Mana tau ada yang lagi best?" Haaa..yang ni memang lelaki jenis xnak keluar duit. Semua kedai dia cakap cmtu, last2 girl tu x beli apa pun. haha. Kalau yang gentleman, akan cakap macam ni "Honey, you look wonderful with this one. Let me pay for you" *Dengan senyuman yang menggoda* Ahhh. Cair hati mak ni nyah. hahaha

Dah masuk 20 butik, ajak la dia pegi makan, and make sure you pay for it. She will really appreciate it and sayang kau berlipat kali ganda.

Puas makan, jalan lagi, round2 lagi, kali ni kalau kau nampak Baskin Robbins or Haagen Dazs, ajak awek kau tu try baju lagi. Bagi dia baju banyak2, suruh dia try. Masa dia dalam fitting room tu, kau cakap la nak pegi toilet. Tak pun, kalau nak alim sikit, cakap la nak gi solat jap. haha. Dah keluar tu, beli la aiskrim 2 scoops. Kalau kau kedekut sangat, 1 scoop pun jadi la. But aku suggest 2 la. Kalau 2, awek kau akan rasa kau sweet sbb nak makan 2 scoop, kongsi2. haha. Kalau 1 je, dia confirm akan rasa yang kau ni kedekut gila. Dia akan fikir "Nanti anak aku nak susu, dia xnak belikan pulak" Ha. Kan susah. OK. Dah beli tu, kau pegi la kat room tadi. Jangan kau pegi room lain pulak. Kang tetiba orang tu keluar, menjerit dia tengok muka kau yang macam stalker tu. Pergi kat fitting room awek kau, cakap kat dia you are there already. Dia keluar je, kau hulur la aiskrim tu sambil cakap I Love You kat dia. Sumpah dia cair macam aiskrim tu cair.

Penat shopping, balik lah. Pusing lama2, lagi banyak duit kau habis. Bila dah sampai rumah tu, message her, tell her how fun it was shopping dengan dia. And jangan lupa say thank you. She will feel appreciated. Then bincang2 la balik apa yang fun. It sounds simple, but it is actually sweet to talk about what you have gone through that day with your loved ones.

Oh yeah. Lupa pulak. Dont forget untuk puji dia. Sepanjang hari tu, kau pujiiii je lah dia. Cantik la, lawa la, cun la, comel la, apa2 lagi lah. Bagi dia kembang. Bukan selalu pun kan nak bagi dia kembang. Time ni je lah nak ringan2kan mulut tu puji how beautiful she is.

Moral hari ini, November 28, 2010: Appreciate what you have. Hold to it and never let it go. Everything you have now is God's gift. So, be thankful.

10 comments:

M said...

dude..ko idola ak..kte stat blog same2..tp nmpakny ko lg maju..keep it up man..

Firdaus said...

Come on man. Yours is much better than mine. Dont deny it

flazeroth4th said...

haha... xley bla... makin montel tyka kene puji ngn ko dow...

asmiza said...

wah wah. bole tahan jiwang jgk :P

loceng said...

serious ini blog favourite!

*thumbs up!* :D

miya said...

you actually DID that?

Atikah Adnan said...

Ciss. padanlah selalu puji. =.=

Firdaus said...

Padil: Kan? Makin comel je dia skrg ni. hahaha

asmiza: Bukan boleh tahan jiwang. Memang romantik are the right words. ;p

miya: Yes I did. X caya, tanya tyka. haha

Atikah: hehe. But pujian tu semuanya sincere :)

Firdaus said...

Bell: Kau x follow pun. haha. Thanks :D

Afufu said...

Tapi npe experience aku lain je dgn kau? Aku pegi shopping with a guy, penat aku tunggu dia. Kejap try jeans tu, kejap baju tu, suruh aku pilih baju but then bila aku pilih dia ckp tak cantik pulak. Aku pulak yg mcm nak mati tunggu dia shopping.