Tuesday, February 15, 2011

Cara-cara Menghilangkan Jerawat

Macam-macam fesyen zaman sekarang ni. Untuk yang perempuan, memang naluri semulajadi mereka untuk cuba sedaya upaya untuk tampil secantik mungkin. Lebih-lebih lagi yang tengah nak ngorat someone ni. Kalau yang dah ada ni, nak kisah apa kan. Laki tu dah jadi milik kau. Laki kalau dah sayang, kau berkemban pun kitorang akan nampak lawa. hahah

Yang laki ni pulak, memang naluri semulajadinya akan menghargai sesuatu yang cantik. So kalau ada awek lawa lalu depan mata, takkan nak let it go to waste kan. So pandang je la sampai it's gone from your sight. Sumpah best usha perempuan ni. In my case, rezeki belaja kat sini ni, usha minah salleh ni tak pernah menghampakan. Pandang lah berapa lama pun, tak kan jemu. Maybe sebab muka diorang bersih kot. Cuba kalau tak bersih. haha

Korang dapat bayangkan tak macam mana rupa awek cantik gila ni, tapi tetiba ada jerawat. Tak dapat bayangkan? Hmm.. Macam mana ek. Haa. Siapa ikon perempuan cantik? Mona Lisa kan? Cuba bayangkan dia berjerawat. Tak dapat bayangkan? Ni ada gambar dia masa still berjerawat.


Haa.. Tak lawa kan? Takde lah tak lawa langsung, tapi spoil la kan. Btw, aku tak pernah rasa dia ni lawa. haha

Dulu muka aku penuh jerawat jugak. Siap kena kutuk muka macam cermin, sebab berminyak gila-gila punya. Tapi sekarang, dah takde dah. Nak tau rahsianya?

Ok. Ni apa yang mak aku bagitau la. Jerawat ni terhasil sebab kita punya pore atau liang rongga, yang secara semulajadinya akan sentiasa merembeskan minyak, ni tersumbat dek kotoran. So mak aku pun bawak la aku pegi farmasi nak beli pencuci muka berbagai jenis. Semua tak berhasil. Siap bawak pegi spa. hehe. Time ni aku form 2. Kecik-kecik da tunjuk yang aku akan jadi metrosexual kan. hahaha

Tapi itu semua tak berhasil. So sebab fed up, masa aku form 3, aku stop pakai pencuci muka semua tu, and buang segala apa yang aku ada masa tu. haha.

Then aku cuba cara baru, dengan bawak handkerchief ke sekolah. Setiap 10 minit aku akan lap muka aku, bagi hilang semua kotoran yang ada. Then setiap kali habis kelas je, aku akan pegi toilet, basuh muka dengan air mutlak, yakni air paip. Masa rehat pulak aku akan pergi ke surau, then amik air semayang.

Hasilnya, tak sampai 3 bulan aku amalkan macam tu, alhamdulillah semua jerawat aku dah hilang. Licin je kulit muka aku masa tu. Sekarang dah tak la, dah tua, dah berkedut

Maybe ramai yang tak percaya apa aku cerita ni, but itulah hakikatnya. Apabila kita lebih mempercayai produk-produk ciptaan manusia ni, dan mengenepikan bantuan Allah, hampir pasti apa yang kita kejar takkan tercapai. Tapi apabila kita berserah kepada Allah, di samping berusaha, pasti apa yang kita hajati akan tercapai jua akhirnya.

So, siapa nak consult aku pasal hal-hal penjagaan muka ni, Silalah text ON FACIAL ke 33889. haha. kidding

Moral hari ini, February 14, 2011 aka Valentine's Day: Believe in Allah and your true beauty. Dont be a fashion victim by over make-up or over-dress yourself. Lagi satu, thanks to all the girls out there that have make this world beautiful. We, guys, really appreciate that :)

7 comments:

anis said...

jerawat x pnh singgah pun kt muka aku..alhamdulillah..stu dua jeh..kih2..so muka ko da licin ah skunk nih sardin?perghhhh!!!
ko rase lagi hensem x?

asmiza said...

betol betol. kdg 2 org yg x pkai pencuci muke pape pun tp clen n clear je muke.

Mantoll said...
This comment has been removed by the author.
Mantoll said...

awek berkemban mmg la nmpak lawa der..

atikah adnan said...

nak buat macam mana dah memang genetic berjerawat.

Firdaus said...

Anis: Aku memang handsome, kalau tak macam mana boleh ada awek lawa cair dgn aku. haha

As: Agak la. Ajaib kan? -.-

Mantol: haha. Tu lah point aku hehe

Tyka: Tyka ada jerawat ke? Licin je muka

Afufu said...

Follow :)
Nak amik gambar Mona Lisa tu kat google untuk entri terbaru, tetibe terjumpa pulak belog ni. Huhu.