Wednesday, February 9, 2011

Generalizing People

Clicking on links and scrolling on pages, searching for some good readings. And then I came across this one entry which has an introduction about american guys.

I wont say here what s/he wrote on his/her blog, but it is something about generalizing the Americans. 

Seriously, who are you to generalize and criticize people? What power do you have? Which "big chair" do you sit on? Doing "part-time modelling" doesnt give you enough credibility to say those things. Alright, this has nothing to do with your modelling thing. haha. But, if you're going to say about something, have you made enough research about it? Look, you dont even cite where you got those sources. 

I am not backing up anyone here, nor do I want to say that Malaysians are bad, but I hope this will open up your minds, dear my dear readers.

Kecik-kecik dulu aku selalu dengar orang cakap mat salleh ni tak pandai. Kenapa? Aku pun tak tau. So aku datang ke US ni pun dengan semangat yang "mat salleh ni bodoh". haha. Masuk-masuk kelas, rasa macam pandai gila, tambah lagi dengan soalan quiz rasa macam senang. But then I realize, we are not even par with them. We study for exams, but they study for their own knowledge. There are times when in class, during discussion, I think that the question given by the lecturer doesnt even make any sense at all, but then tiba-tiba, dengar suara mat salleh ni bagitau jawapan. Sumpah, as a mere student, aku tak terfikir pun semua tu. Ada sekali tu, lecturer tengah ajar kat depan, tetiba ada sorang mamat ni bangun, and bagi cara yang lagi senang nak solve that problem. So, why do us, in Malaysia, claim that the Americans are not as brilliant as us? I dont get it. They are all geniuses!

Sorry la post ni harsh sikit, aku cuba yang terbaik untuk tak menyakitkan hati sesiapa. :)

Then ada pulak kita claim diri kita peramah? Wahh. Hebat gila. haha. Tang mana, celah mana yang kita ni peramah? Pemarah ada la! haha. Cuba korang pegi bank, ada orang tu senyum? Kat restoran or any cafes, pernah ke kau jumpa owner or pekerja dia try nak beramah dengan kau? Seingat aku, macam takde. Ok, tipulah kalau takde kan, but sikit sangat bilangannya. Itu aku belum cakap pasal masalah KTM lagi. hahah. Macam apa je, malas nak elaborate. Korang sendiri tau apa perasaannya naik KTM. Rapid-KL pun sama. :'( Cuba korang datang US ni, or kalau malas or jauh sangat pun, Singapore la. Fuh. Khidmat pelanggan terbaik. Jauh beza dari Malaysia. Senyum kalau boleh nak sampai ke belakang kepala. Masuk-masuk kedai je, "Hye. How's it going man?" "Hye. How are you today?" Itulah soalan yang memang akan ditanya, diiringi dengan senyuman yang so bright that it soothe your heart. Memang obvious gila mereka yang bukan Islam ni lagi ramah dari kita yang Islam ni. Aku bukan nak kutuk, but let's ponder about this, and take what's good out of it :)

Apa lagi ek?

Ha. Ni lagi satu. Orang selalu kata, "Fesyen mengalahkan orang US!", tak pun "Fesyen mengalahkan mat salleh!" Adakah statement ini benar?

Tidak sama sekali. First, mat salleh mana ada fesyen kak oiii. Diorang pegi memana pakai tshirt biasa je. Kalau summer tu, pakai bikini je. Takde fesyen-fesyen pun. Kita kat Malaysia je yang berfesyen sakan. Pakai cardigan, tudung berlapis-lapis, dengan boot tengah-tengah panas. Peh. Tabik gila aku kat kau. Macam mana la kau boleh tahan pakai macam tu? Tak panas ke? Mesti berpeluh-peluh kan ketiak kau tu? hahaha. Kakak-kakak sekalian, ingatlah yang berlebih-lebihan dalam berfesyen tu salah di sisi agama :)

Then aku ingat lagi orang cakap mat salleh ni gemuk-gemuk. HAHA. Yang ni memang kena gelak besar-besar punya. Gemuk mana mat salleh ni compare to korang yang duduk melepak depan laptop, or kat kedai mamak tu? Mat salleh ni kuat pegi gym kau tau tak? Haa. Mesti tak tau kan? Sebab aku tak bagitau. Ni aku dah bagitau, so lepas ni tau-tau je la ye. Statement yang menyatakan mat salleh ni gemuk adalah amat tak betul. Diorang bukan gemuk. Diorang TOUGH. Badan memang orang pegi gym punya. The only reason the researches that have been made stated that most Americans are overweight are because of their BMI. Siapa yang lebih dari 25 akan dikira overweight. OK. I wanna ask you guys, do you know that our muscle is more dense than our fat? Yes, it is. So apa kena mengena dengan topic sentence aku kan? Ok. Sebab muscle is more dense, so one with a muscular body, compared to one with fatty body, even they have the same body figure, the one who has the muscular body will have a bigger mass. Tak faham? Ok. Pernah tak kau jumpa kawan kau yang badan kecik je, but berat dia 60 something? Kenapa macam tu? Sebab badan dia full of muscle. Tengok Arnold Schwarzenegger, berat dia 235 pounds, which is equals to about 107kg. Tinggi 183cm. So BMI dia should be around 32! Ada sesiapa yang cakap dia ni obes? Aku rasa takde pun. So kenapa bila tengok research yang state Americans punya BMI more than 25, korang cakap Americans ni overweight? Bak kata mat salleh, "Do you got what I mean?" haha

So please lah, jangan kutuk-kutuk mat salleh lagi. I have american friends, and they are all kind and nice people. We can learn a lot from them. But bukan pasal minum beer la. haha

So,

Moral hari ini, February 9th, 2011: Do not generalize people, especially if you do not know enough about them. What you may have heard or read isnt essentially true. Oh yeah, one more, cukup-cukup la tu dengan fesyen-fesyen semua tu. Korang tak panas ke? Kalau panas, bagus. Sebab api neraka lagi panas.   ^_^

12 comments:

Mantoll said...

hoi2..mat salleh berfesyen gak r..us besar bai..

Firdaus said...

takde lah melampau-lampau pakai cardigan masa summer.hahaha

miss asnida hani said...

hahahhahahhahaa. org tu popular kan?. aku bace sekali je da taw sape yg ko maksud kan.:P tp seriusli, aku pon x suke org yg x experience sendiri tp nak generalize mcm tu.

sempat lg kutuk org tu kan. :P

Firdaus said...

hahaha. siot kau as, mana kau tau ni?

anispersie said...

as!sape as??!aku nk tahu..btw as!sila roger aku kt fb..ade gosip bru ah derr

saNah said...

salah ke klo memakai cardigan?? cardigan adalah satu cara perempuan tutup aurat...pa lagi kali t-shirt 2 lengan pendek ,,so i think myb u still not understand lg sal hal ni,,,myb u r hve u r own opinion....based what u c around u,,k..tenkiu just want 2 share k

Firdaus said...

It's not wrong. It's just there are ways to cover aurat kan. Even kalau pakai cardigan pun, aku x rasa girl akan dapat tutup aurat, sebab aku x pernah jumpa cardigan yg longgar. Semua ketat2 je. So still nampak badan. Kalau ada cardigan yang longgar, ok la. I didnt mention how you should dress yourself la pulak kan? Sorry, my bad. Aku bukan nak suruh kau pakai tshirt lengan pendek. Lengan panjang kan ada. And then there are dresses yang agak longgar and labuh kan. So pakai la yang tu.

Lagi satu, jangan cepat terasa, aku cakap pasal yang over2 ni je. Kalau kau jenis yang simple mimple, there's no need fpr you to feel offended :)

Anonymous said...

awak leh bg bukti x american xobes..
based on my readings on lots of journals bout nutrition
mmg da proven kadar obesiti kat sana tinggi..
ke awak lagi btol dari journal2 tu...
so u r making generalization as well..
sb u ckp apa yg u tgk.. u xtgk semua populasi kat US tu..
juz my opinion..

Anonymous said...

Hai cik anonymous, sila research how to define obes. Obes ni slalunya org guna BMI. BMI 25-30 diconsider overweight, >30 is obes. Macam apa yg dia ckp psl arnold tu, betul la. arnold bmi dia 32 lebih, so is arnold obessed?

miss asnida hani said...

sardin: i read her blog. thats y aku taw.

anis:hahahhaa. perempuan cantikkk~ okey.

well. nak tambah sikit point dak daus ni. kat rutgers pon actually mcm yg dak daus ni cakap. dlm lecture hall yg ade 300++ x sampai 10% pon yang obes. dorg selalunye tinggi besar.

Anonymous said...

oh i see bru i tau, so slama ni i yg slh phm la..
maybe they should tuka cara categorization utk obes bg american..

cis rasa tertipu plak blaja nutrition 4taun and ingat american obes sb based on journals..

Firdaus said...

What you experience in life is more valuable than what you read on books. Come and witness it yourself.